Allround dienstverlener
voor kerkelijk vastgoed

Duurzame toekomst

Kerkelijke gemeenschappen fuseren, houden op te bestaan of laten zich met een hernieuwd profiel zien naar de eigen gemeenschap en naar de buurt. Kerk en kerkgemeenschap staan niet stil.

Wij begeleiden kerkgemeenschappen bij dit proces, van planvorming tot en met realisatie. Bij het afscheid nemen van kerk en locatie ondersteunen wij het emotionele proces van keuze en moment van verkoop en realiseren wij in samenspraak met opdrachtgever een optimale opbrengst. Hierin houdt u als opdrachtgever de regie.

Kennismaken?

Hebt u een concrete vraag of wilt u eens kennismaken? Neem gerust contact met ons op, een eerste gesprek is altijd kosteloos.

Wij weten dat veel kerkgemeenschappen zoeken naar meer huuropbrengsten uit het kerkgebouw. En tegelijk naar nieuwe wegen om met het kerkgebouw meer in verbinding te zijn met het dorp, de omliggende buurt of wijk. Daarbij passen vragen zoals: ‘Hoe kunnen wij de kerk toegankelijker en laagdrempeliger maken?’ En, ‘Hoe kan onze kerk een natuurlijke plek van ontmoeting worden?’ En welke activiteiten horen daarbij en sluiten aan bij de behoefte?

Wij adviseren over kansen en mogelijkheden en maken samen met u plannen voor hogere huuropbrengsten met een meervoudig en multifunctioneel gebruik van kerkgebouw of ander maatschappelijk vastgoed.

Wij weten maar al te goed hoe belangrijk de gebouwen zijn voor kerkgemeenschappen. Ze leggen vaak een fors beslag op de begroting en de emotionele waarde is groot. Als u verkoop, (deel)verhuur of ander gebruik overweegt, staan we graag voor u klaar.

Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden, leggen scenario’s voor en kunnen helpen bij afwegingen zoals ‘waar te kerken in geval van fusie?’. 

Zowel voor kerkgemeenschappen als voor andere eigenaren van maatschappelijk vastgoed zetten wij ons in het geval van verkoop in om de hoogst mogelijke waarde te verkrijgen, rekening houdend met de wensen en eisen die u als verkopende partij heeft. Onze werkwijze zorgt ervoor dat u ontzorgd wordt en tegelijkertijd controle kan houden over het proces.

In veel gevallen is het voor een kerkgenootschap, bisdom, zorginstelling of gemeente interessant om een gebouw, complex of terrein eerst te ‘herbestemmen’ en het pas daarna te verkopen.

Voordelen:

– meer financiële waarde
– grip op de toekomstige functies en bestemming van de gebouwen
– indien gewenst wordt een bijdrage aan de gemeenschap mogelijk, bijv. met zorgwoningen

Wij adviseren u graag op dit gebied en kunnen na een eerste inventarisatie vaak al aangeven wat de mogelijkheden of onmogelijkheden zijn.

Kerk & Co is gespecialiseerd in het herbestemmen van kerkelijk vastgoed. Met een nieuwe functie of met extra functies en passende nieuwe bestemmingen. Als gedelegeerd, onafhankelijk projectontwikkelaar hebben wij ruime ervaring met alle facetten: planvorming, ontwerp, vergunningen, financiering, communicatie en natuurlijk verkoop en verhuur.

De beste resultaten bereiken we door samen te werken met zowel de gebouweigenaar als andere betrokkenen.

Afhankelijk van de situatie kunnen wij ook ondersteunen met:

–overbruggingsfinanciering
– risicominimalisatie of de zekerheid van een minimale opbrengst
– risicodeling i.c.m. winstdeling
– procesbegeleiding

Bij ons hebt u alles in één hand en kunt u stap-voor-stap beslissen wat voor u het beste is.

Om u maximaal van dienst te zijn werkt Kerk & Co vanuit eigen expertise nauw samen met aanvullende specialismen, zoals adviseurs voor het verkrijgen van subsidies of bouw(technisch)- of cultuurhistorisch onderzoek, verzekeraar e.d.

Voor een up-to-date dienstverlening in project- en locatieontwikkeling en het doorrekenen van steeds actuele grond-, bouw en ontwikkelprijzen is Westvast een van de vaste partners van Kerk & Co.

Kerk & Co is taxateur van kerken, kloosters en religieuze gebouwencomplexen. Dit is een bijzonder specialisme, want religieus vastgoed heeft een unieke waarde die vaak moeilijk uit te drukken is op basis van reguliere taxatiemodellen. Wij zijn ervaren taxateurs gespecialiseerd in deze bijzondere objecten.

Afhankelijk van de gebruikssituatie en wensen bekijken wij wat de beste manier is om de waarde vast te stellen. Hierbij bekijken we ook de mogelijkheden van gebruik in de toekomst.

De taxaties worden vaak gebruikt voor aan- en verkoopbeslissingen, investeringen en financiering. Onze rapportages voldoen aan alle criteria die hieraan gesteld worden. Als u specifieke wensen hebt, houden we daar graag rekening mee.

Neem gerust contact op voor een offerte.

Op zoek naar werkruimte, gebedshuis of een ontwikkellocatie? Wij houden van een actieve aanpak van zoekopdrachten. Op basis van uw wensen en eisen gaan wij aan de slag.

Eerst bekijken we de mogelijkheden in ons eigen locatiebestand. Hiervoor monitoren wij al het bijzondere, religieuze en maatschappelijk vastgoed dat in Nederland beschikbaar komt.

Daarnaast zoekt ons locatieteam actief naar geschikte locaties en benadert vastgoedeigenaren om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Na het vinden van een geschikte locatie begeleiden we u graag verder met:

– onderhandelen
– financiële planning
– evt. vergunningen en herbestemmingsaanvragen