Allround dienstverlener
voor kerkelijk vastgoed

Duurzame toekomst kerkelijk vastgoed

Kerkelijke gemeenschappen willen zich met een hernieuwd profiel laten zien naar de eigen gemeenschap en naar de buurt. Op andere plekken willen geloofsgemeenschappen fuseren, of krimpen ze en worden gebouwen afgestoten. Kerk en kerkgemeenschap staan niet stil.

Wij adviseren over kansen en mogelijkheden. Wij begeleiden kerkgemeenschappen van planvorming tot en met realisatie. Dit kan zowel gaan over een duurzame toekomst van het kerkelijk vastgoed, meer multifunctioneel gebruik van het vastgoed, verhuur of verkoop van het vastgoed. Wij kunnen ondersteunen in het vaak emotionele proces van keuzes en realiseren in samenspraak met opdrachtgever een optimaal resultaat. Hierin houdt u als opdrachtgever de regie.

Kennismaken?

Hebt u een vraag of wilt u kennismaken? Neem gerust contact met ons op, een eerste gesprek is altijd kosteloos.

Veel kerkgemeenschappen zoeken naar naar nieuwe wegen om meer in verbinding te zijn met het dorp, de omliggende buurt of wijk. Daarbij passen vragen als: ‘Hoe kunnen wij de kerk toegankelijker en laagdrempeliger maken?’ En, ‘Hoe kan onze kerk een natuurlijke plek van ontmoeting worden?’ Welke activiteiten horen daarbij en sluiten aan bij de behoefte? 

Wij adviseren over kansen en verkennen samen met u de mogelijkheden voor verbinding met de wijk en voor multifunctioneel gebruik van uw gebouw.  

Kerkgebouwen zijn heel belangrijk voor kerkgemeenschappen. De emotionele waarde is groot, maar tegelijk leggen de gebouwen vaak een fors beslag op de begroting. Als u ander gebruik, (deel)verhuur of verkoop overweegt, staan we graag voor u klaar.

Vaak is het voor een kerkgenootschap, bisdom, zorginstelling of gemeente interessant om een gebouw, complex of terrein eerst te ‘herbestemmen’ en het pas daarna te verkopen.
Voordelen:
– grip op de toekomstige functies en bestemming van de gebouwen;
– er wordt een bijdrage aan de gemeenschap mogelijk, bijv. met zorgwoningen;
– een grotere financiële waarde.

Wij adviseren u graag, leggen scenario’s voor en kunnen helpen bij afwegingen zoals ‘waar te kerken in geval van fusie?’. Vaak kunnen we na een eerste inventarisatie al aangeven wat de mogelijkheden of onmogelijkheden zijn. We hebben ruime ervaring met alle facetten: planvorming, ontwerp, vergunningen, financiering, communicatie en natuurlijk verkoop en verhuur. De beste resultaten bereiken we door samen te werken met zowel de gebouweigenaar als andere betrokkenen.

Afhankelijk van de situatie kunnen wij ook ondersteunen met:
–overbruggingsfinanciering
– risicominimalisatie of de zekerheid van een minimale opbrengst
– procesbegeleiding.

Bij ons hebt u alles in één hand en kunt u stap-voor-stap beslissen wat voor u het beste is. Onze werkwijze zorgt ervoor dat u ontzorgd wordt en tegelijkertijd controle kunt houden over het proces. Zo zorgen we voor een duurzame toekomst van kerkelijk vastgoed. 

Om u maximaal van dienst te zijn werkt Kerk & Co vanuit eigen expertise nauw samen met aanvullende specialismen, zoals adviseurs voor het verkrijgen van subsidies of bouw(technisch)- of cultuurhistorisch onderzoek, verzekeraar e.d.

Voor een up-to-date dienstverlening in project- en locatieontwikkeling en het doorrekenen van steeds actuele grond-, bouw en ontwikkelprijzen is Westvast een van de vaste partners van Kerk & Co.

Kerk & Co is taxateur van kerken, kloosters en religieuze gebouwencomplexen. Dit is een bijzonder specialisme, want religieus vastgoed heeft een unieke waarde die vaak moeilijk uit te drukken is op basis van reguliere taxatiemodellen. Wij zijn ervaren taxateurs gespecialiseerd in deze bijzondere objecten.

Afhankelijk van de gebruikssituatie en wensen bekijken wij wat de beste manier is om de waarde vast te stellen. Hierbij bekijken we ook de mogelijkheden van gebruik in de toekomst.

De taxaties worden vaak gebruikt voor aan- en verkoopbeslissingen, investeringen en financiering. Onze rapportages voldoen aan alle criteria die hieraan gesteld worden. Als u specifieke wensen hebt, houden we daar graag rekening mee.

Neem gerust contact op voor een offerte.

Op zoek naar werkruimte, gebedshuis of een ontwikkellocatie? Wij houden van een actieve aanpak van zoekopdrachten. Op basis van uw wensen en eisen gaan wij aan de slag.

Eerst bekijken we de mogelijkheden in ons eigen locatiebestand. Hiervoor monitoren wij al het bijzondere, religieuze en maatschappelijk vastgoed dat in Nederland beschikbaar komt.

Daarnaast zoekt ons locatieteam actief naar geschikte locaties en benadert vastgoedeigenaren om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Na het vinden van een geschikte locatie begeleiden we u graag verder met:

– onderhandelen
– financiële planning
– evt. vergunningen en herbestemmingsaanvragen